söndag 30 december 2012

Snälla lyssna! Snälla agera!

Detta har gått över styr!
Varför är det ingen som gör nått?!

Förbjud alla typer av nyårsraketer och smällare!
Och gör det nu!

I Stockholm får polisen in en stort antal samtal och anmälningar om minderåriga ungdomar som skjuter raketer mot varandra och mot andra människor som går förbi. På andra ställen skjuter de mot förbipasserande bussar och mot väktare i tunnelbanan!
Även att ett gäng ungdomar hade bett en 5åring hålla i en raket medan de tände på!

Förstår ingen hur sjukt detta är?
Hur kan vapen vara olagliga men nyårsraketer vara lagliga?

Och vem är så rubbad som köper raketer till sina barn?
För det som skrämmer mig mest är dessa föräldrar som köper raketer till sina barn och sedan låter de använda dem som leksaker. Eftersom det inte bara är 18års gräns på att köpa raketer, det är även 18års gräns för att använda, hantera och tända dem!
Varje år skadas över 200 personer så allvarligt att de åka till akuten och över hälften är under 18!


”Hur många kroppsdelar ska få offras?”
Den frågan ställer sig fyra skånska läkare i debattartikeln som publicerats i Läkartidningen. I artikeln berättar läkarna om hur de nyårsnatten 2012 fick ta hand om en 13-årig pojke som fått ena benet bortsprängt av en fyrverkeripjäs.
”Ingen av oss kunde i vår vildaste fantasi ana vilket krigsliknande scenario som väntade”, skriver läkarna.



Ett beslut om att minska den högsta tillåtna sprängladdningen i nyårsraketer från 250 gram till 75 gram har tagits, men beslutet träder i kraft först om fem år. Nu kräver läkarna att det börjar gälla med detsamma, så att fler människor ska få behålla sina kroppsdelar.

Enligt en undersökning nöjer sig 42 procent av villaägarna med att titta på grannarnas smällande vid nyår. 21 procent känner sig skrämda, 11 procent köper in fyrverkerier, 10 procent ogillar dem på grund av hotet mot miljön och 9 procent tycker att de är farliga.

Det är alltså 11% av befolkningen som gör så pass mycket skada och som skrämmer otroligt många, men ändå görs ingenting... Hur många fler ska få sina hem förstörda? Sina kroppsdelar bortskjutna? 


Varför är det ingen som reagerar?!

Gör något nu!





Läs mer här:
http://www.dn.se/sthlm/raketer-skots-mot-vaktare
http://www.dn.se/nyheter/sverige/olagligt-for-unga-att-tanda-fyrverkerier
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakare-vill-forbjuda-de-kraftigaste-nyarsraketerna_7763986.svd

4 kommentarer:

  1. Om man förbjude personer under 18 år att vistas i lokaler där det säljes fyrverkeri kommer vi snart bli av med de värsta avarterna. För om föräldrar inte får lov att ta med sig barnen när de köper fyrverkeri kommer det att säljas färre raketer och om tillståndet att sälja fyrbverkeri dras in omedelbart om personer under 18 vistas i lokalen kommer tillgången att minska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror fortfarande att risken att något går snett inte bara beror på personens ålder, utan något mer grundläggande. Köper man fyrverkerier och vet att man troligtvis kommer onykter när man handskas med dem, så är det fortfarande oansvarigt, oavsett ålder på köparen. Men jag förstår din poäng att det skulle minska att minderåriga får tag i raketerna själva men jag tror dock fortfarande att föräldrar är oförsiktiga. Det köps ju ut massor med alkohol från Systemet till exempel.

      Radera
  2. Har kämpat mot fyrverkerier i 13 år, främst p g a miljöförstörelsen. Och de hälsoproblem som förorenad luft innebär.
    Varför fira med att förorena?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är otroligt vettigt argument! Tycker att vi alla, med olika och flera anledningar, ska ställa oss upp tillsammans och försöka göra vår röst hörd!

      Radera